22. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı

Posted by on Mayıs 12, 2009 in Etkinlik

Kültür Bakanlığı’nın TEDA sitesinde, bu yıl katılacağı fuarlarla ilgili bilgilere yer verilmedi. Fakat her yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası fuarlara katılımlar sürdürülüyor. Her yıl mayıs ayında düzenlenen Uluslararası Tahran Kitap Fuarı’nın 22.’sine de katılan bakanlık, bu fuarda kitap sergilerinin yanısıra, bir de “Türk Edebiyatının Dışa Açılmasında Yeni Yaklaşımlar” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşmacı olarak Cihan Aktaş, Ümit Yaşar Gözüm ve Tevfik Subhani yer aldı. Cihan Aktaş’ın bildirdiğine göre, toplantının çevirmenliğini Türkiye Kültür Ateşeliği’nin memurlarından Ferzin Tevekkuliyan yapmış.

Cihan Aktaş’ın fuarı ve toplantıyı değerlendiren “Tahran Kitap Fuarı’nda Bir Panel” başlıklı yazısında, kısa bir süre önce Fars Mitolojisi Sözlüğü (Kabalcı Yayınları) adlı önemli bir çalışmayı gerçekleştiren Nimet Yıldırım’ın da fuarda bulunduğu belirtiliyor. Aktaş, ayrıca, İran’da Türk edebiyatı imgesinin değişmeye başladığını işaret ediyor:

“İran’da da Türk kültürüne ilişkin değerlendirmeler uzun yıllar genellikle Türkiye’nin Batılılaşma çabasına ilişkin uç uygulamalar üzerinden yapıldı. Son yıllarda bu konuda daha farklı bir kavrayış hakim İran medyasına. Türkiye’nin farklı renkleri, geniş katmanları farkediliyor. Dolayısıyla edebiyat alanındaki gelişmeler de hiç olmadığı kadar izleniyor.  Türk edebiyatının önemli isimlerinin başta Sezai Karakoç, İsmet Özel ve Mehmet Akif Ersoy olmak üzere Farsça’ya kazandırılması umulur bu aşamada.” (Dünya Bülteni, 11 Mayıs 2009)

Ayrıca bkz. İRNA