Afette Rehber Çevirmenlik (ARÇ): Van Depremi

Posted by on Ekim 26, 2011 in Duyuru, Güncel

Çeviri Derneği çatısı altında hareket eden Afette Rehber Çevirmenlik (ARÇ) organizasyonu Van depremiyle ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

Depremin özelliklerine ilişkin gelen ilk güvenlir bilgiler üzerine yaptığımız değerlendirmede yurt dışından arama kurtarma yardımı için Türkiye’nin büyük olasılıkla talebi olmayacağını, ama diğer konularda (sağlık, lojistik vd) yurt dışından da destek kabul edilmesinin söz konusu olabileceğini dikkate alarak teyakkuz durumuna geçme kararı alındı.

Çeşitli iletişim kanallarıyla ve gruba  yaptığımız duyuruyla görev alabilecekleri belirleme yoluna gidildi. İlk planda 30 kadar ARÇ üyesi ve destekçisi farklı görevler üstlenebileceklerini (10 kadar kişi sahaya gidebileceğini) bildirdi.

Bu arada beklenmedik bir gelişme oldu: Pazartesi sabah Ankara havalimanına gelen İspanyol bir arama kurtarma ekibine ARÇ Ankara yardımcı oldu. Bölgeye gitme istekleri yetkililerce kabul edilmedi. Kendi inisiyatifleiryle gelen bu grubun kabul edilmeyeceğini tahmin ediyorduk, ancak her halukarda bağlantılar kurmalarını ve havaalanında yalnız kalmamalarını sağlamak amacıyla çevirmen aradaşlar hazır bulundu, ARÇ Ankaraki diğer ilgili arkadaşlar da gerekli görüşmeleri yapmalarına destek oldu.

Kitle iletişim araçlarında ayrıntılı olarak verildiği ve yetkili makamların da açıklamalarında görüldüğü üzere bölgede arama kurtarma çalışmaları yoğun olarak devam ediyor. İhtiyaç malzemeler konusunda sıkıntılar belirgin olarak görülüyor. Önümüzdki birkaç gün durumun netleşmesi açısından önemli. Türkiye sağlık ve ihtiyaç malzemeleri konusunda yurt dışına çağrı yaparsa veya gelen yardım tekliflerini kabul ederse büyük olasılıkla ARÇ olarak hem sahada hem de merkezlerde iletişim desteği vermemiz gerekecek.

Teyakkuz durumumuz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde/haftalarda sahada görev alabilecek çevirmenlere/yabancı dil bilenlere gereksinim olabilir. ARÇ olarak bu konuda gerekli duyuruları yapacağız.

Saygılarımızla

ARÇ Görevlendirme Birimi

24 Ekim 2011, Saat 22.00

http://www.ceviridernegi.org/arc/

http://www.ceviridernegi.org/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002389762617