William Saroyan, 1964

Posted by on Mart 23, 2007 in Tarih

1964, Akbaba Yayınları

Zeyyat Selimoğlu’nun çevirdiği Tracy’nin Kaplanı (Tracy’s Tiger), ilk kez 1964 yılında Akbaba Yayınları’nda, yayınevinin ilk kitabı olarak yayınlandı. Kitabın arka kapak yazısında, yazarın Türkiye kökenli Ermeni bir Amerikan yazarı olduğunu belirtiliyor:

“William Saroyan 31 Ağustos 1908’de Kaliforniya’da bir Ermeni rahibinin oğlu olarak dünyaya geldi. İki yaşında babasını kaybeden Saroyan, annesi iş buluncaya kadar bir öksüzler evinde kaldı. Daha sonraları Kolej’e devam edip bir taraftan da hayatım kazanmak için gazete satıcılığı yaptı.
Daha 13 yaşında iken ilk yazarlık denemelerine girişti. Okulu bitirmeden bırakan Saroyan telgraf müvezziliğinden muhabirliğe kadar birçok işlere girdi çıktı.
1933’de ilk kısa hikâyesi çıkan Saroyan aynı yılda “Uçan trapezdeki cesur delikanlı” adlı hikayesiyle büyük bir başarıya ulaştı. 1940’da Pulitzer armağanını kazandı.
Geçenlerde yurdumuzu ziyarete gelen ünlü yazar, kökü topraklarımıza bağlı eski bir ailenin torunudur. Bu duygu yakınlığıyla, Saroyan, Anadolu’ya geçmiş, cedlerinin yaşadığı Bitlis’e gitmiş, orada, yüzlerini görmediği ninelerini, dedelerini hayal etmiştir.
Akbaba Yayınevi, dünya şaheserleri serisine, bizim topraktan bir Amerikan yazarının eseriyle başladığı için mutludur.”

Aynı eserin 1991 baskısında böyle bir vurgu yok. Saroyan için: Kitap Gazetesi.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir