e2 (CNBC-e)’yi Tebrik Ediyorum: Evet, Biz İliştirilmiş Seyircileriz

Posted by on Şubat 25, 2012 in Deneme

Tebrik ediyorum. e2 (CNBC-e) kanalını, 25 Şubat 2011 akşamı, Conan O’Brien’ın Amerikan keskin nişancısı Chris Kyle’ın önünde eğilip büküldüğü programı yayınladığı için tebrik ediyorum.

Sniper tüfeğiyle, işgal ettikleri ülkenin 255 Iraklı yurttaşını öldüren bu adamın, komedyen O’Brien tarafından, 21 futbol sahası öteden adam öldürebildiği için övüldüğünü görmemek benim hayatımı eksik bırakacaktı.

Onun adam öldürmeyi eğlenceli ve büyük bir başarı olarak sunmasını görmemek beni eksik bırakacaktı.

Amerikan medyasının ordusu karşısında ne durumda olduğunu unutmuş olacaktım. İşgal ettiği ülkede yasal cinayet işleyen birine “siz bizim efendimizsiniz, siz tepedesiniz ben aşağıda” diye davranan bir komedyeni görmemiş olacaktım.

Chris Kyle, Irak’ta 255 kişi öldürdükten ve Amerikan ordusunun kahramanı ünvanını alarak ülkesine döndükten sonra, “American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History” adlı kitabı yazmış. Conan O’Brien bu çoksatarın yazarını bütün yurtsever ruhuyla konuk etti komedi programına. Programda Kyle eski keskin nişancıların rekorunu geçebilmiş olmakla gurur duyduğunu anlattıktan sonra, kitabın gelirini iki gazi arkadaşının ailesine bıraktığını açıkladı.

Ben de seyrettim bu gösteriyi altyazıyla.

Türkiye asla gelmedi aklıma. Bir kere bile aklıma gelmedi, Türkiye’de böyle bir davranışı, böyle bir şovu mide bulandırıcı bulacağımız düşüncesi. Ayağa kalkıp alkışlamak istedim görev icabı öldüren bu keskin nişancı katili.

Tebrik ediyorum bu bölümün altyazılarını çevirenini. Umarım, Kyle’ın New York Times’ın çok satarlar listesine giren kitabı – herhalde yayıncılar bu fırsatı kaçırmayacaktır – Türkçeye çevrilirken onun çevirilerinden yararlanırlar.

Tebrik ediyorum bu bölümü yayına hazırlarken, bu bölümü Türkiye’de yayınlamayalım “insanlar komşu ülkelerindeki ölümlerin alkışlandığını görmek istemeyebilirler, daha tam birer iliştirilmiş seyirci olmamış olabilirler, Amerikan askerinin yaptığını pis bir cinayet olarak görebilirler” diye düşünmeyen bütün yayın ekibini.

Elbette iliştirilmiş seyircileriz biz.

Sonuçta, üniversitelerinde yapılan NATO toplantılarının ANATOLIA gibi bir söz oyunuyla tanıtılmasına ses çıkarmayan seyircileriz biz. Anadolu artık bir proje bizim için. İliştirilmişiz, embedded yani.

Haydi hep beraber, bir daha seyredelim – Conan’ın tekrarı birkaç gün sonra CNBC-e’de altyazıyla yayınlanıncaya kadar, anadilimizde.

İyi akşamlar amerika, her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.

Gönder çöplerini, çevirip seyredeceğiz. Conan O’Brien’ın Suriye’den dönüp gelecek olan konuklarını merakla bekliyoruz.

4 Comments

  1. Ben de “bizi” bu hale getirenleri ve bilhassa “iliştirilmiş” sıfatının bile hafif kaldığı “bizleri” tebrik ediyorum. Kaleminize sağlık.

  2. Sağolun. Hafif kalıyor belki de gerçekten. Çünkü bu eleştirinin ardından, ertesi akşam yine aynı kral soytarısını seyredip eğlenmek gibi travmatik bir durum da var. Tam da müstemlekeleşme süreci Kürecik gibi örneklerle tamamlanmanın da ötesine geçerken..

  3. Çevirmene sitem etmenizin haksızlık olduğunu düşünüyorum.

  4. Haklısınız, ama öyle tuhaf bir program ki.. Güneydoğuda görev yapmış biri gelip konuşabilir mi aynı televizyonda, aynı üslupla, sayılar vererek, sayıları üzerine kitap yazmış olarak – öfkelenmez miyiz? Deliye döneriz ve kınarız o kitabı basanları sanırım.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir