Axe Yerelleştirmesi Feministler Tarafından Reddedildi

Posted by on Mayıs 22, 2012 in Etkinlik, Güncel

Ocak 2012’de  Slavoj Zizek, Edward de Bono gibi düşünürleri Istanbul Creative Summit – İstanbul Yaratıcılık Zirvesi’nde ağırlayan Youth Republic ve Digital Youth reklam ajanslarının “Axe Etkisi” adıyla yerelleştirdikleri kampanya  Boğaziçi Üniversitesi’nde feministler tarafından protesto edildi. Kampanya için hazırlanan ve daha önce 14 üniversiteyi gezen stand (Türkçesiyle tezgah) göstericiler tarafından kaldırıldı. Feministler bir basın bildirisi okudular.

“boğaziçinde feministler axe standını indirdiler! spor haftası için boğaziçi güney kampüse stand açan axe kadınlara erkeklerin saçlarını yıkatacağı bir lavabo da kurdu. bedenlerini sömürdüğü kadınlardan oluşturduğu takıma erkeklerden oluşacak bir takıma karşı futbol maçı yaptıracaklardı. daha henüz yerleşmişlerdi ki boğaziçi öğrencisi feministlerin eylemiyle karşılaşınca tası tarağı toplayıp kampüsü terk etmek zorunda kaldılar. boğaziçinde maçı feministler kazandı, bu oyun da böyle bozuldu.” (http://www.youtube.com/watch?v=xPBRFKisLXg)

Axe Etkisi (http://www.axeetkisi.com/) adlı kampanya Axe Effect (http://www.theaxeeffect.com/) adlı kampanyanın bir çeviri-yerelleştirmesi. Axe’ın bu kampanyaları “gerilla pazarlama yönteminin bir başarısı” sayılıyor.

Feministler etkinlikte şu bildiriyi okudular:

“Axe etkisine feminist tepki,
Ekranda ya da kuşe kağıtta bedenimize benzeyen bir beden… Genelde bedenin bir parçası girebilmiş kareye sadece, bedenin sahibinin kim olduğunu düşünmemize gerek yok; çünkü fotoğraftaki genelde aynı kişi: Yüzeysel; ama alabildiğine “çekici.” Tüketime hazır bir ürünle birlikte karşınızda! Toplumsal kadın ve erkek rollerinin reklamları; reklamların toplumsal rolleri belirlediği bir kısır döngü. Eşitlikçi bir iletişimle karşıdaki varoluşun izini sürmek yerine; onu itaatkar, pasif, saf vs. bir kadınlık rolüne hapseden; ideal bedenlerle üzerimizde baskı kuran bu erkek egemen ve heteroseksüel reklamlardan sıkıldık. Biz ahlakçılıkla değil; seçeneklerle dolu, eşit ve özgür bir dünyanın hayaliyle karşınızda dikiliyoruz. Başka ihtimallere inanan herkesi yanımıza bekliyoruz. Her reklamıyla bedenimize ve cinselliğimize saldıran axe’ı ve diğer hiçbir şirketi kampüsümüzde istemiyoruz. sk, ik ve enso gibi kulüplerin heteronormatif, cinsiyetçi ve tacizci etkinliklerine, afişlerine yeter diyoruz. Okul yönetimi bu şirketlere ve cinsiyetçiliğe dur demediği sürece de bu kampüs bizim, bu beden bizim demek için burada olacağız. Biz bu oyunu bozarız!”

Slavoj Zizek’in katıldığı Young Cup şöyle tanıtılmıştı:

“Kıtalararası Reklamcılık Kupası (Intercontinental Advertising Cup), dünyanın yaratıcı dehalarını 26-27 Ocak 2012’de İstanbul’da buluşturacak.  Cumhurbaşkanlığının desteklediği “The CUP” olarak bilinen yarışma 2011 yılında dört kıtada uluslararası yarışmalarda ödül kazanan işler arasından “ iyilerin iyisini” seçecek. Yarışma ile beraber yapılacak olan Yaratıcılık Zirvesi ise İstanbul’da Dünya’nın farklı sektörlerden en yaratıcı profesyonellerini ağırlayacak. .. Dünyanın yaratıcı dehaları International Creative Summit ve The CUP’da biraraya geliyor.  Beş disiplin başlığı altında İstanbullulara düşünce ve yaratıcılık şöleni sunacak olan Istanbul Creative Summit – İstanbul Yaratıcılık Zirvesi’nin katılımcıları dünyaya düşünceleri ile yön veren yaratıcı isimlerden oluşuyor. Felsefe, yaratıcı düşünce (genel), mimari, moda&reklam, dizayn ve reklamcılık gibi beş farklı disiplin başlığında yaratıcılık konuşulacak. Geçmişin söylemlerinden uzaklaşarak geleceğin ufku çizilecek. Felsefe alanında Dünya’nın yaratıcı dehalarından söylemleri ile bilinenleri altüst eden ve bugünü farklı yorumlayarak düşüncelerinde geleceği tasarlayan “Modern Çağın Sokrates’i Slavoj Zizek’i ağırlayacak. “Negatif Düşünce’nin Gücü” başlığı ile ilk gün Creative Thinkers Stage- Yaratıcı Düşünürlerin Sahnesi’nde konuşacak olan Zizek, felsefe alanında düşünce ve yaratıcılığı değerlendirecek.” (http://www.sosyalsosyal.com/young_cup)

Axe Etkisi’nin üniversitelerdeki gezi takvimi:  

“Dokuz Eylül Üniversitesi – 7 Mayıs

Ege Üniversitesi – 8 Mayıs

Mersin Üniversitesi – 4 Mayıs

Çukurova Üniversitesi – 5 Mayıs

İnönü Üniversitesi – 8 Mayıs

Hacettepe Üniversitesi – 10 Mayıs

Erciyes Üniversitesi- 10 Mayıs

Dumlupınar Üniversitesi – 12 Mayıs

18 Mart Üniversitesi – 13 Mayıs

Marmara Üniversitesi – 14 Mayıs

Selçuk Üniversitesi – 15 Mayıs

Uludağ Üniversitesi – 16 Mayıs

Akdeniz Üniversitesi – 16 Mayıs

Isparta SDÜ – 18 Mayıs

Boğaziçi Üniversitesi (güney) – 20 Mayıs

Kocaeli Üniversitesi – 21 Mayıs

Kocatepe Üniversitesi – 23 Mayıs

Anadolu Üniversitesi – 25 Mayıs

Gaziantep Üniversitesi 25 Mayıs

Eskişehir Sokak Festivali – 26 – 27 Mayıs

Yıldız Teknik Üniversitesi – 28 Mayıs

(https://www.facebook.com/notes/axe-etkisi/axe-hair-may%C4%B1s-ay%C4%B1-etkinlikleri/403715606318225)”

1 Comment

  1. Boğaziçili feministleri kutluyorum, gerçekten son 20 yılda kadın ve erkek bedenini kullanan reklamların sayısı epeyce arttı. tabi erkek bedeni kullanan reklamlara pek sık rastlamıyoruz. Kadın artık medyada tek taraflı olarak bir obje olmaktan çıkarılmalı. Eşitlik medyada da hakim olmalı. Bir kadın olarak bu tarz reklamları görmekten oldukça rahatsızım. tekrar tebrik ediyorum, tüm üniversiteler aynı şekilde karşı koysalar bu etkinlik takvimi utanç takvimi olacaktır “axe kadın medya tacirlerine” karşı !

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir