Avrupa Birliği Bakanlığı Genç Çevirmenler Yarışması 2012

Posted by on Aralık 15, 2012 in Duyuru

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın düzenlediği Genç Çevirmenler Yarışması üçüncü yılına giriyor. Üniversite öğrencileri arasında çevirmen kimliğini geliştirmek üzere yapılan ve geniş bir katılım sağlayan bu yarışma, İngilizce, Almanca ve Fransızca yapılıyor. Bu yıl yarışma 22 Aralık 2012 günü ve İstanbul, Ortaköy, Princess Hotel’de gerçekleştirilecek. Yarışma için gelenler 21 Aralık günü hotele yerleşebilecek.

Yarışmada dereceye girenler Brüksel’de ağırlanma hakkı kazanacaklar.

“Ülkemiz Avrupa Birliği’ne üye olduğunda, Türkçe, Birliğin resmi dillerinden biri olacaktır. Bu çerçevede, AB’ye katılım sürecinde, AB müktesebatına uyum sağlamanın yanı sıra, söz konusu müktesebatın Türkçe’ye çevrilmesi ve ileride AB kurumlarında görev alacak çevirmenlerin yetiştirilmesi gerekmektedir.

Üniversitelerimizin mütercim-tercümanlık ve çeviribilim bölümlerinde okuyan öğrencilerin bu konudaki farkındalıklarını artırmak ve bu alanda ihtiyaç duyulacak çevirmenlerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından 2010 ve 2011 yıllarında Genç Çevirmenler Yarışması düzenlenmiştir.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Genç Çevirmenler Yarışması ise 22 Aralık 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Yarışmaya Türkiye genelinde eğitim veren üniversitelerin mütercim-tercümanlık ve çeviribilim bölümlerinde okuyan son sınıf öğrencileri katılabilecektir.

Üniversitelerde Yarışma ile ilgili koordinasyon ve yönlendirmeler, her üniversitenin ilgili bölümündeki görevli akademik personel arasından belirlenen Çeviri Yarışması Temas Kişisi tarafından yapılmaktadır.

Yarışma, İstanbul Ortaköy Princess Otelde yapılacaktır ve Yarışmaya katılan tüm öğrenciler 21 Aralık Cuma akşamı bu otelde konaklayabileceklerdir. Öğrencilerin seyahat ve konaklama masrafları Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

Önceki senelerde olduğu gibi Yarışmaya katılan tüm öğrencilere Yarışmaya Katılım Sertifikası verilecektir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış, Yarışmada İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde ilk üçe giren genç çevirmenlere plaket verecektir. Ayrıca, Yarışma’da dereceye giren öğrenciler, Brüksel’de yerleşik AB kurumlarının çeviri birimlerini ziyaret edeceklerdir.”

http://www.ab.gov.tr/index.php?p=48315&l=1