2. Kadın Çevirmenler Buketi- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Posted by on Mart 30, 2018 in Güncel, Tarih

SERGİ FOTOĞRAFI

KADIN ÇEVİRMENLER BUKETİ

“Çevirmenler farklı kültür ve ülkeler arasında varlıklarıyla, siyasi, ticari, sanatsal ya da kültürel her alanda iletişimi olanaklı kılarak, ülkelerin gerek edebiyat gerekse de kültürel açıdan gelişip zenginleşmesinde her daim büyük bir rol üstlenmişlerdir. Her sektörde olduğu gibi, çevirmenlik mesleğinde de kadınlar, yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirdikleri çevirileriyle, ülkemizin bu gelişimine önemli katkılar sağlamaktadırlar. Tüm dünyada satış rekorları kıran kitapların Türkiye’de de beğenilmesinde en büyük katkı, kuşkusuz kitap çevirmenlerinindir.

Kadın Çevirmenler Buketi sergisinin 1. ve 2.’sinde farklı dillerden çeviriler yapan kadın çevirmenlere yer verilmiştir. Sergide ismi geçen çevirmenler, Türk çeviri tarihine damga vuran çevirmenler, Çeviri Derneği Onur Ödülü, Çeviri Derneği Genç Soluk Ödülü, Dünya Kitap Çeviri Ödülü ve Tarabya Çeviri Ödülü gibi ülkemizde verilen önemli ödüllere layık görülen çevirmenler ve günümüz çevirmenleri olmak üzere farklı hususlar dikkate alınarak belirlenmiştir. Aynı zamanda serginin 1. ve 2.’sinde çevirmen seçiminde belirleyici olan bir diğer husus ise edebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos Dergisi’nin Türkçede yapılmış “En Önemli 100 Çeviri” araştırma sonuçlarıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadın çevirmenlerin varlığı konusunda farkındalık yaratmak ve büyük bir emeğin sonucu gerçekleştirdikleri çeviri eserlere yer vererek görünür kılınmalarını sağlamak amacıyla, ilki 8 Mart 2017 tarihinde Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz ŞAN ve Sakarya Üniversitesi Çeviri Topluluğu (SAÇEV) öğrencileri tarafından düzenlenen Kadın Çevirmenler Buketi-1  sergisinin ikincisi bu yıl Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Şevik ve bölüm öğretim elemanları tarafından düzenlenmiştir.

Her biri kendine özgü özellikleri, güzellikleri, asaleti ve etkisi olan rengarenk çiçeklerden oluşan “Kadın Çevirmenler Buketi” sergisinin önümüzdeki yıl bir başka üniversitede gerçekleşmesi ve böylece gelenekselleşmesi dileğiyle…”

Nesrin Şevik

2018 Sevin Okyay2018 Adalet Cimcoz

2018 Petek Demir

2018 Fatma Aliye Topuz

2018 sergi fotoğraf

2018- sergi fotoğraf