26 Eylül Dil Bayramı

Posted by on Eylül 26, 2007 in Güncel

26 Eylül Dil Bayramı, İstanbul, Dolmabahçe Sarayı’nda bir dizi etkinlikle kutlanıyor. TDK’nın bildirdiğine göre, “Açış töreninde ayrıca sözlerin, deyimlerin, atasözlerinin anlamının, yazılışının, örnek cümlelerinin yer aldığı, içinde çeşitli arama seçeneklerinin; her sözün doğru söylenişinin, söz varlığını geliştirici oyunların da bulunduğu Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu yoğun diskinin (CD) tanıtımı yapılacak ve ilk nüshası Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e sunulacaktır.”

Ayrıca bayram çerçevesinde, üç gün boyunca bir dizi oturum gerçekleştirilecek: 

“Açılışın ardından TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil’in oturum başkanlığını yapacağı ”Siyaset Dilinde Türkçe” konulu oturum gerçekleştirilecek. Oturumda, Haluk Koç, Gürcan Dağdaş, Ahmet Tan, Bülent Akarcalı, Ekrem Erdem ve Candaş Tolga Işık konuşmacı olarak yer alacak. Aynı gün ”Sağlık Dilinde Türkçe” konulu oturum yapılacak. Prof. Dr. Erol Göka’nın başkanlığını yapacağı oturumda, Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Prof. Dr. Erol Belgin, Prof. Dr. İlter Uzel, Prof. Dr. Ayla Bayık, Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ve Mustafa Şerif Onaran konuşmacı olacak. Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde aynı akşam TBMM Başkanı Toptan, Devlet Bakanı Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile devlet erkanı, yazar, şair, sanatçı ve basın-yayın dünyasından seçkin isimlerin bir araya geleceği ”75. Yıl Dil Bayramı Özel Programı” TRT’nin katkılarıyla yapılacak.

27 Eylül 2007
3 gün sürecek etkinliklerin 2’nci günü olan 27 Eylül’de, ”Kitle İletişim Araçlarında Türkçe” konusu ele alınacak. RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın başkanlığını yapacağı oturumda, TRT Genel Müdür vekili Ali Güney, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Hasan Celal Güzel, Hakkı Devrim, Defne Samyeli, Oğuz Haksever ve Tansu Polatkan konuşmacı olacak. Aynı gün ”Sanat Dilinde Türkçe” başlıklı oturumun başkanlığını Doğan Hızlan yapacak. Oturumda Kayahan Açar, Ayşegül Atik, Hülya Koçyiğit, Sezen Cumhur Önal, Timur Selçuk ve Levent Ülgen konuşacak. ”Küreselleşen Dünyada Türkçe” başlıklı oturumda da, Prof. Dr. Şiir Yılmaz’ın başkanlığında, Prof. Dr. Bedriye Saraçoğlu, Prof. Dr. Haydar Çakmak, Prof. Dr. Sacit Ertaş, Doç. Dr. Türel Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Müslüme Narin konuşmacı olacak.

28 Eylül 2007
Etkinlikler çerçevesinde 28 Eylül Cuma günü de ”Dünden Bugüne Türkçe” konulu oturum yapılacak. Başkanlığını Prof. Dr. Hamza Zülfikar’ın yapacağı oturumda, Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. İgor Kormuşin ve Prof. Dr. Nurettin Demir konuşacak. Etkinlikler ”Bugünden Yarına Türkçe” başlıklı oturumla sona erecek. Prof. Dr. Recep Toparlı’nın başkanlığını yapacağı oturumda, Prof. Dr. Nizami Hudiyev, Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Doç. Dr. Melek Özyetgin ve Doç. Dr. Erdoğan Boz konuşmacı olacak.” (AA’dan aktaran e-gazete)