Microsoft Encarta’da “Atatürk”/”Diktatör”/301

Posted by on Temmuz 17, 2006 in Güncel

30 Mayıs 2006 günü Zaman gazetesinde, Microsoft Encarta adlı e-ansiklopedinin Almanca değişkesinde Atatürk’ün “diktatör” olarak sınıflandırıldığını belirten bir haber yayınlanmıştı: “Dünya yazılım devi Microsoft, her yıl çıkardığı Encarta Ansiklopedisi’nin Almanca 2006 versiyonunda Mustafa Kemal Atatürk’ü Hitler, Stalin, Mao gibi diktatörler arasına koydu.”

Ben, haberin yanlış olduğunu düşünmemiştim, fakat haberde yer alan ansiklopedi maddesi çevirisinin hatalı yapılmış olmasının, haberin de hatalı olduğu izlenimi verdiğini öne sürmüştüm. Encarta’nın İngilizce yayınında Atatürk diktatör olarak sınıflandırılmıyordu, Almanca yayınındaki “Mustafa Kemal Atatürk” maddesine girmek için de üyelik gerekiyordu. Almanca bilen ve ansiklopediye üye olan birini bulma çabam da sonuç vermedi.

Bu haberi Zaman gazetesine yazan sayın Ali Remzi Akkoç, 16 Temmuz 2006 günü eleştiriye verdiği yanıtta, Atatürk’e dikkatörler arasında yer veren maddenin “diktator” maddesi olduğu uyarısını yapmış. Gerçekten de bu maddede durumun belirtildiği gibi olduğu (Almanca bilgisi gerekmeksizin) görülüyor:

“Heute werden diejenigen, die die alleinige Macht im Staat übernehmen, als Diktatoren bezeichnet; zu den bekannteren zählten Miguel Primo de Rivera und Francisco Franco in Spanien, Kemal Atatürk in der Türkei, Józef Piłsudski in Polen, António de Oliveira Salazar in Portugal, Benito Mussolini in Italien, Adolf Hitler in Deutschland und Jossif Stalin in der Sowjetunion. Diktatoren spielten auch in Südamerika eine bedeutende Rolle, unter ihnen Juan Perón in Argentinien, Fulgencio Batista in Kuba, Rafael Trujillo in der Dominikanischen Republik, Porfirio Díaz in Mexiko und Manuel Antonio Noriega in Panamá. Zu den Diktatoren im Nahen und Mittleren Osten zählten Saddam Hussein im Irak und Hafez al-Assad in Syrien.”

Ali Remzi Akkoç’un bu haberi Zaman gazetesinde küçük bir köşe bulmuştu, o günden bugüne haberle ilgili ayrıntılı bir çalışma basında yer almadı. Fakat Türk MEB’nın Microsoft’la içeriği ve kapsamı anlaşılmayan önemli eğitim ve kültür ortaklıklarına girdiği bir dönemde, Microsoft’tan bu durumla ilgili bir açıklama talep edilmesi gerekirdi.

Hitler, Mussolini, Franca, Batista, Saddam Hüseyin, Hafız el-Esad isimlerinin yanında Atatürk’e yer veren Microsoft, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’yla ortak eğitim projeleri gerçekleştiriyor: bu mümkün mü? Ayrıca, bu ansiklopedi Türkçe’ye çevrildiği zaman da kaynak metne sadıklık sağlanacak mı? Daha da önemlisi, bu durum yeni TCK’nın 301. maddesinin kapsamına girmiyor mu: sonuçta Almanya’daki Türkler Almanca Encarta’dan yararlanıyor ve 301. madde Türklüğe hakareti cezalandırıyor – Atatürk’e hakareti uluslararası bir şirket yaparsa, kapsam dışı mı kalıyor?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir